Biografi

Boråstjejen Shirley Clamp har skrivit musik och jobbat som artist i över 15 år. I branschen är hon sedan länge en väletablerad och eftertraktad sångerska som sjungit på demos åt världsstjärnor som Whitney Houston. Hon upptäcktes redan i 20-årsåldern och fick snart chansen att köra bakom artister som Ace of Base, pills Markoolio, cure A-teens med flera. Därefter gick allt i en rasande fart med flytt till Stockholm och jobb som en av frontartisterna på nattklubben ”Blue MoonBar” där hon var med ifrån starten i oktober 1999.

I Melodifestivalen körade hon för första gången 2001 bakomgruppen ”Antique” med bidraget ”I Would Die For You” som tävlade för Grekland i Eurovision Song Contest. Året efter sågs hon igen och denna gång bakomartisterna Hanna och Lina i bidraget ”Big Time Party”.

År 2003 var det dags för Shirley att kliva längst fram på scenen i Melodifestivalen och detgjorde hon med bravur då hon framförde tävlingsbidraget ”Mr. Memory” somförstås även gavs ut på singel. Samma år satt hon också som låtskrivare tillsammansmed Jan Johansen i bidraget ”You” som framfördes av Pandora.

I Melodifestivalen 2004 kom det stora genombrottet då Shirley knep andraplatsen i finalen med låten ”Min kärlek”, generic skriven av Bobby Ljunggren, Henrik Wikström och Ingela ”Pling” Forsman. ”Min kärlek” sålde guld på ett par veckor och låglänge tvåa både på Svensktoppen och Trackslistan och Shirley reste sedan runt i Sverige och uppträdde på landets alla större scener!

Debutalbumet ”Den långsamma blomman” sålde guld och gav Shirley en Grammisnominering och tre radiohits: ”Eviga längtan””För den som älskar” och naturligtvis ”Min kärlek”. Musikskribenten Fred Bronson på amerikanska musiktidningen Billboard konstaterade att världens bästaskivor 2004 gjordes av svenskar och hans lista toppades av Shirley.

I Melodifestivalen 2005 tävlade Shirley med låten ”Att älska dig”, skriven av Shirley själv, Sonja Aldén, Bobby Ljunggren och Robert Olausson. Hon gick direkt till final och togdär en hedervärd fjärdeplats. Hon vann även, för andra året i rad ”Pressenspris” för ”bästa låt”.

På uppföljaralbumet ”Lever mina drömmar” fick vi möta en bredare och mer personlig stil än tidigare. Hon vågade ta utsvängarna och Bröderna Rongedal står för skivans humoristiska spår: ”Jag ljugerdig full” och ”Dålig mottagning”. Gurra G, Pedda P och Fredrik Kempe har snickrat ihop typiska Shirley-låtar som ”Lång natts färd mot dag” och ”Ärliga blå”. Titelspåret ”Lever mina drömmar” var Shirleys tack till alla fans som haren stor del i hennes framgång. Under sommaren följde turné med ”Rhapsody InRock” tillsammans med bland andra Nanne Grönvall.

Shirley medverkade sedan under två säsonger i SVT:s lördagssatsning ”Folktoppen” som musikalisk programledare. Reaktionernavar enbart positiva och publiken älskade hennes naturliga charm och spontanitet.

Albumet ”Favoriter på svenska” släpptes 2006 ochinnehöll ett pärlband av klassiker som alla fick nytt liv genom Shirleys egnatolkningar. Första singeln blev Roxettes ”It Must Have Been Love” som i svensköversättning blev ”När kärleken föds”. Tolv enastående tolkningar som backasupp av fantastiska musikanter.

Fjärde soloalbumet ”Tålamod” var ettlyckosamt arbete tillsammans med Yla Studio i Malmö. Skivan släpptes hösten 2007 och visarupp en ny souligare sida av Shirley. Det är en tuffare och kaxigare Shirley vimöter på en del av spåren, men de hudlösa och nära låtarna saknas inte för denskull. Och rösten är lika kraftfull och berör som aldrig förr.
Efterföljande konserthusturnén med samma namn togShirley land och rike runt under hösten.

Vintern 2008 gavs Julalbumet ”Our Christmas” ut. Tillsammans med Sanna Nielsen och Sonja Aldén stod Shirley för det årets mest sålda album med svenska artister!Som årets julartister i TV4 fick de hela nationen att njuta av deras vackrastämmor. Trion gav även en egen julshow på Ladan i Båstad som såklart gick för utsålda hus.

2009 var det så åter igen dags för Shirley att medverka i Melodifestivalen, den här gången med den smäktande balladen ”Med hjärtat fyllt av ljus”. Denna gångtog hon sig inte till finalen, men åkte istället till Moskva för att tillsammans med Edward Af Sillén vara Sveriges och SVT´s kommentatorer till Eurovision Song Contest.
Under våren släpptes även samlingsalbumet ”För den som älskar – En samling”
Alla hits fanns samlade och dessutom bjöds vi förförsta gången på engelska versioner av både ”Min Kärlek” och ”Att älska dig”
Under Julen blev det rikstäckande turné ”OurChristmas”, och tillsammans med vännerna och kollegorna Sanna Nielsen, SonjaAldén och Måns Zelmerlöw spelades det i hela 23 städer för utsålda hus!

2010
Shirley fortsätter att turnera i hela landetsom en utav Sveriges mest efterfrågade sångerskor!
Hon sätter även ihop föreställningen ”Gokväll mitt namn är Shirley Clamp” där hon tillsammans med sitt unpluggedband blandar sina favoritlåtar med sin vardagsbaserade och mycket uppskattade humor.
En turné under våren hinns med och recensionernablir lysande!
Under hösten spelades åter in Julalbum tillsammansmed Sanna Nielsen och Sonja Aldén, denna gång på svenska och med titeln ”Vår Jul” och sedan bar det åter ut på rikstäckande turné där även Björn Kjellman och Brandur med bravur medverkade!

2011
Shirley blir åter uppvaktad av SVT som villatt hon även i år skickar in någon låt till melodifestivalen, något hon genast tar tag i, men känner att hon vill bjuda på något helt nytt och oväntat ochsätter därmed ihop gruppen ”Shirley´s Angels”!
Tillsammans med de rutinerade sång ochdansväninnorna Jessica Marberger och Vera Prada framför hon låten ”I Thought It Was Forever” och Shirley fick härmed visa publiken en helt ny sida av sig självdär hon även visar att hon klarar av att dansa avancerad koreografi!
Bidraget togs emot med stor kärlek och landande i andra chansen!

Sommaren och hösten 2011 framträdde Shirley runt om i landet i olika sammanhang,
och hösten/vintern medverkade hon som en utav solisterna i årets uppsättning av den högt uppskattade Julshowen ”Stjärnklart”

2012
Under våren medverkade Shirley som en utav lagledarna i TV3´s Lördagsunderhållning ”Sing A Long” där hon sjöng och underhöll oss i TV sofforna i hela 12 lördagskvällar!
Under sommaren och hösten spelade hon sin föreställning ”Go´ kväll mitt namn är Shirley Clamp” runt om i landet, samt medverkade bla. som solist i flertalet konserter under välgörenhetsorganisationen ”Star for Life”

2013
Vid årsskiftet sjösätter Viktväktarna en stor TV-kampanj där det avsöjas att Shirley Clamp åtagit sig uppdraget som ambassadör för organisationen och förebild för medlemmarna.
Shirley har i ett par månader och i hemlighet följt viktminskningsprogrammet och landat på sin målvikt inför inspelningen av kampanjen.

I början av året reser Shirley runt i landet och besöker flertalet viktväktarkontor där hon inför medlemmarna delar med sig om sin egen viktminskningsresa.
I samband med detta och närmare bestämt d. 9/1 släpptes singeln ”Step By Step” digitalt och kort därefter producerades den även i flera dansremixer som spelas flitigt på golven runt om i landet!

Under våren och sommaren turnerar Shirley runt om i landet precis som sig brukar!

2014
Melodifestivalsdags igen! Denna gång med bidraget ”Buring Alive” som dessvärre ej tog sig vidare till final, men snabbt etablerade sig hos publiken!

Shirley är en ständigt turnerande artist som återkommande dyker upp på alla möjliga musikaliska scener. Antingen i sin egen tidlösa ”sing-up” show ”Go´ kväll mitt namn är Shirley Clamp”, där hon bjuder på favoritlåtarna ur karriären och med sitt härliga band blandar upp musiken med varm och rå men hjärtlig vardagshumor där hon reflekterar över dråpligheter och kontraster som uppstår i livet som både artist, sambo och småbarnsmamma.
Men Shirley framträder även som gästsolist till körer, storband, symfoniorkestrar, allsånger, på företagsevent och i alla tänkbara musikaliska sammanhang året om, runt om i landet!

I TV möter vi återkommande Shirley i olika musikaliska folkkära underhållningsprogram som t.ex ”Så ska det låta”, ”Doobedoo”, ”Sing a long”, ”Bingolotto” mfl.

Och nu senast som Sidekick till Ingvar Oldsberg i TV4as populära Uppesittarkväll d. 23/12 2016.